Milované, obdivované, plné elánu, skvělého vína, uvolnění a hlavně, naplněných očekávání.
Řeč je o Toskánsku! Ti, kdo tam byli, se do Toskánska rádi vracejí a ti, kdo tam nebyli, se tam touží podívat.
V minulém díle jsme si řekli něco o letní destinaci a dozvěděli jste se o tom, kam se můžete podívat a co očekávat v okolí Lago di Garda.
Tentokrát se ale podíváme do destinace, kam je skvělé zavítat prakticky v každém ročním období a vždy se budete s nadšením vracet domů. Je v rozumné vzdálenosti pro cestu autem a letecky jste v Toskánsku opravdu za chviličku.
Dejme tomu, že poletíte letadlem a jako první destinaci si vyberete město s šikmou věží.
Pisa! Úžasná architektura, památky které vám vykouzlí úsměv na tváři a již tady na vás dýchne zpomalená atmosféra, která je pro Toskánsko typická. Nespočet kavárniček a u nich spousta Italů, kteří si užívají aperitivo u Torre Pendente (šikmá věž). Tuhle památku asi není třeba představovat.
Přilehlá katedrála Nanebevzetí Panny Marie je nádherný kus architektury a určitě stojí za to si do ní zajít.
Památek v tomto malém a malebném městečku je mnoho, to by bylo určitě na samostatný článek. My ale hledáme nějakou tu restauraci, kde bychom se dobře najedli.
Kousek od věže je restaurace Il ristoro della Pe´.Tady si můžete dát skvělé těstoviny na spoustu způsobů! Mě ale zaujalo to, jak jsou zaměření na sezónní suroviny. Naposledy jsem tam byl touto dobou a v restauraci a jejím okolí to krásně vonělo hříbky! Na jejich lístku ale najdete také ryby a „mořské potvory“. Ale když jste na maso, tak to jste všeobecně v Toskánsku na správném místě! Tady vám naservírují tu nejlepší Tagliatu s hříbky a lardem na světě.
Toskánsko je velké, takže se musíme posunout o kus dále. Naše cesta vede do oblasti Chianti Classico. Zastavíme se ve vinařství Rocca delle Macíe. Po tom, co si všichni uděláte fotku u obří sochy kohouta, který je vlastně znakem celé této oblasti, si vás převezme Georgetta a provede vás tímto krásným vinařstvím. Dozvíte se, že nejzásadnější odrůdou pro Toskánce je Sangiovese. V Chianti Classico jí přidávají do jejich vždy elegantního vína, které nese název oblasti, tedy Chianti!
Díky výše zmíněnému kohoutovi jsou vína z Chianti classico po celém světě nezaměnitelná právě pro znak černého kohouta, který nese každá láhev tohoto skvělého vína na hrdle láhve. Určitě ochutnejte celý průřez jejich portfoliem! Uvidíte rozdíly ve vínech v „základní“ řadě přes riservu, až po jejich Gran selezioni! Budete odcházet nadšení a plní nového poznání.
Vinařství poskytuje nádherné ubytování s bazénem a restaurací. Nese název Riserva di Fizzano a budete si zde připadat jako v ráji. Božský klid, nádherné výhledy, skvělá gastronomie a neskutečná vína. V tomto vinařství dělají i skvělá bílá vína jako je Vermentino a Chardonnay!
Kousek od Riserva di Fizzano je malé městečko Castellina in Chianti. Tady naleznete klasické kavárničky, obchody se suvenýry, skvělé restaurace a hlavně, řeznictví Stiaccini.
Už u vstupních dveří zjistíte, že se jedná o něco netradičního! Zídka u vstupu se pyšní několika malovanými destičkami s oceněním za nejlepší obchod hodnocený turisty. Každá za jiný rok a troufám si říci, že některé jsou opravdu staré! Jejich specialitou jsou salsiccie s lanýžem! Lepší jsem já a ani klienti, se kterými jsem toto řeznictví navštívil, nejedl! Opravdu! Majitel vám naseká steaky z vyzrálého telecího, ale i hovězího dle vašich požadavků. Grilovat tato masa je opravdový zážitek!
Manželka majitele provozuje malou bottegu, která je součástí řeznictví a nakrájí vám salámy všeho druhu a stylu. Vše můžete samozřejmě ochutnat! Jestli jste milovníky bublinek, tak doporučuji nechat si na jemno nakrájet lardo (špek) jejich výroby a pak každý plátek zapít dobře vychlazenou Franciacortou, kterou vám ve vinařství Rocca delle Macíe také rádi prodají. Zaručuji, že se vám lardo v ústech skoro rozpustí samo! Vlastní také restauraci Antica Trattoria La Torre, kde vám jejich masné výrobky naservírují tak, že na to nikdy nezapomenete!
Po procházce a nákupu se vydáme do Montalcina. Pojedete autem asi 60 kilometrů, ale cesta trvá lehce přes hodinu. Montalcino je nádherné městečko na nejvyšším kopci v celém okolí. V úzkých uličkách a malých náměstích je schováno nespočet krásných restaurací, kde vám nabídnou ta nejlepší vína z okolí. Tady je to hlavně Rosso di Montalcino a Brunello di Montalcino.
Doporučuji navštívit vinotéku ve zřícenině hradu, kterou nemůžete přehlédnout!
Pak už zamíříte do vinařství Le Potazzine. Z Montalcina je vzdálené asi 4 kilometry. Toto vinařství, které vede maminka a její 2 dcery, produkuje vína obrovského charakteru. Jsou neskutečně zaměřené na přírodu, takže všechna jejich vína jsou jen v BIO kvalitě! Sklep v jakém jejich vína zrají se jen tak nevidí. Tady je opravdu vidět, že tu vládnou jen ženské ruce! Jejich vína jsou opravdovým skvostem! Jsou jemná a hebká, ale i delikátní a především obrovsky elegantní. Je skvělé pozorovat, jak vtiskly do vína jejich filozofii a charakter! Když bude možnost, tak si u nich vína kupte, mívají často vyprodáno, protože jejich produkce je velice limitovaná. Bylo by škoda se doma s přáteli bavit o skvělých vínech, která jste si domů nepřivezli.
Po dalších 3 kilometrech po prašné cestě a na úplné samotě se nachází vinařství Villa Poggio Salvi. Krásná usedlost s nádherným výhledem produkuje vína, která jsou vyráběná tradiční metodou a získají si převážně milovníky elegance a pevného charakteru. Lucca Belingardi je majitel a enolog v jedné osobě a dokáže vyrobit opravdu velice elegantní vína. Jejich Brunello di Montalcino Pommona je opravdovým skvostem! Když se domluvíte dopředu, tak pro vás připraví malé občerstvení v podobě bruschet s domácími pomazánkami a vy budete v sedmém nebi!
...pokračování příště ;-)...