Po – Pá, 10 – 18 hod
+420 722 961 145

Poděbradská 1020/30
Praha 9 – Vysočany

Bublinky, bubliny, babls, perlivka, šumivka

Bublinky, bubliny, babls, perlivka, šumivka

I s takovými názvy se lze setkat, pokud jste milovníky perlivých vín! Vždy se ale bude jednat o velice dobře vychlazená vína, která charakterem skvěle zapadnou v horkých letních dnech nebo na jakékoliv oslavě!

Málokdy se setkáte s oslavou, kde by nebylo slyšet odstřelení „špuntu“ perlivého vína!

Ve zkratce se dá říci, že existují dva druhy perlivých vín. Vína, která vznikají metodou Charmat, nebo klasickou „champagne“ metodou.

Metoda Charmat

První z nich není tak známá, ale znají ji vlastně všichni, kteří někdy pili Prosecco. Touto metodou se totiž drtivá většina Prosecc vyrábí.

Jedná se o metodu, kdy vinař vytvoří tiché víno, naplní ho do speciálního nerezového tanku a přidá do něj likér, který obsahuje kvasinky a cukry. Kvasinky právě díky přetváření cukrů na alkohol produkují i CO2, které pak dělá toto celosvětově známé víno tak populárním.

Odrůda, ze které se Prosecco vyrábí, se jmenuje Glera a nejlépe se jí daří v regionu Veneto v oblastech Valdobiadenne a Treviso. Odtud pocházejí vína s vůní po zelených, nebo žlutých jablkách a s chutí po citrusech a květech. Vinařství Contarini je jedním z klasických zástupců této oblasti a jejich vína lze koupit v našem obchodě VINOdiVINO v různých variantách a cukernatostech. Milovníkům sladších „bublinek“ doporučujeme Extra Dry a milovníkům suchých „bublinek“ doporučujeme Brut.

Metoda Champagne

Pak tu ale máme výše zmiňovanou druhou metodu. Říká se jí klasická, ale nejčastěji se můžete setkat s názvem „Champagne“ metodou. To ale Francouzi neradi slyší a pomalu se začíná zabydlovat název klasická metoda.

V Itálii se můžete setkat s několika typy vín vyrobených klasickou metodou.

Franciacorta a Trento D.O.C jsou dvě sousedící oblasti, kde se tato vína vyrábí se striktními pravidly. Franciacorta se tedy pyšní označením DOCG a Trento zase označením DOC.

Ve zbytku Itálie se vína vyrobená klasickou metodou jmenují, světe div se, Metodo Classico J.

Vždy se ale jedná o opravdu nevšední a luxusní zážitek. Jsou to vína s velice jemným perlením, hustou pěnou, ovocitým charakterem a velice dlouhým závěrem. Zde také záleží na tom, jak dlouho vinař nechá svůj skvost zrát v láhvi a z jak starých vinohradů réva pochází. Převážně jsou hrozny z těch nejlepších poloh a starých vinohradů používány na ta nejlepší vína, kterým se říká Millesimato. Ty také zrají v láhvi mnohem déle, než jejich mladší bratříčci. Není výjimkou 3 ale i 5 let.

Co je to tedy klasická metoda?

Abychom to celé lépe pochopili, tak si přibližme, co to vlastně ta klasická metoda je!

Poté co vinař sklidí hrozny a vytvoří tiché víno, naplní ho do láhví, do kterých doplní tirážní likér, který je opět směsí cukrů a kvasnic. Často má každá rodina tajný recept, díky kterému jsou jejich vína nezaměnitelná. Poté láhev uzavře korunkovým uzávěrem a ve vodorovné poloze nechá zrát po dobu minimálně 14 měsíců. Maximální doba udaná není ale jak jsme psali výše, tak se lze setkat i s víny, která zrála 5 let a více. V láhvi musí vzniknout tlak 6 atmosfér a když přijde ten správný čas, tak se kal z tirážního likéru setřásá, poté se korunka odstřelí, tím se zbaví kalu, poté dle potřeby doplní dozážním likérem (směsí cůkrů) pro správnou výši cukrů ve víně, uzavře korkovým šluntem přes který dá drátěnou agrafu a víno může putovat na váš stůl.

Vína vyrobená touto metodou bývají dražší právě i pro dlouhou dobu zrání v láhvi a pro jejich náročnou péči.

Ale vždy si koupíte luxusní produkt, který vám vždy udělá radost.

Lze se setkat bílými a růžovými víny, lze se také setkat s víny, které pocházejí čistě z odrůdy Chardonnay, tato vína jsou pak nazývány Blanc de Blanc, neboli bílé z bílého. Také se můžete setkat s bílými víny z odrůdy Pinot Noir. Tato vína se pak nazývají Blanc de Noirs, neboli bílé z červeného. Existují vína s názvem Satén, toto bývají většinou Blanc de Blanc, tedy 100% Chardonnay, jen s tím rozdílem, že v láhvi nebylo dosaženo tak vysokého tlaku. Bývá to 5-5,5 atmosféry. Díky tomu je ve víně jemnější (saténové) perlení.

Jak je to s cukernatostí?

Můžete se setkat i s různou cukernatostí s tím, že nejsladší je Sec, poté Demi Sec, Extra Dry, Brut, Extra Brut a Brut Nature, ten je z nich nejsušší!

Díky velké různorodosti „bublinek“ si můžete vaší oslavu, nebo večeři vychutnat s opravdovými skvosty. My doporučujeme ikonické vinařství Berlucchi, kteří byli první, kdo v Itálii perlivé víno klasickou metodou v roce 1961 vytvořil a na tuto počest se celá jedna jejich řada vín jmenuje Franciacorta 61.

Vinařství Endrizzi, kteří produkují Trento D.O.C. z jejich velice starého vinohradu stojí za také povšimnutí!

Vinařství Pratello, které věnovalo jejich perlivému vínu skvělou péči a mohou se pochlubit vínem, kterému říkají Metodo Pratello.

Díky tomu, že každý vinař, který vytváří perlivá vína, k nim přistupuje jako k něčemu speciálnímu a luxusnímu, tak vznikají opravdové skvosty, které dokáží vyčarovat úsměv na nejednom rtu a zanechat nezapomenutelný zážitek, ke kterému se mnozí z nás moc rádi vracejí.