Po – Pá, 10 – 19 hod
+420 722 961 145

Poděbradská 1020/30
Praha 9 – Vysočany

Jak se vyznat v šumivých vínech

Jak se vyznat v šumivých vínech

Rádi bychom vám pomohli urovnat myšlenky v oblasti šumivých vín, abyste na vánoční svátky a oslavu Nového roku šáhli po těch správných bublinkách, kterými oslníte vaší společnost.

Champagne

Champagne je šumivé víno pojmenované podle regionu jeho výroby, který sídlí v okolí měst Remeš a Épernay na severovýchodě Francie.

  • Výroba probíhá metodou „Champenoise“, která  je tradiční metodou výroby tohoto šumivého vína. Po vytvoření primárního cuveé se pomocí tirážního likéru (směs kvasinek a cukur) zahájí druhotná fermentace. Kvasinky začnou pracovat v láhvi, kdy postupně produkují do vína přírodní CO2 a odumírají.
  • Tlak v láhvi: 5-6 atmosfér.
  • Za praotce šampaňského je považován opat Dom Perignon, který v roce 1693 náhodným procesem vytvořil první šumivé víno touto metodou.
  • Hlavní složkou půdy na těchto vinicích je křída doplněná vápencem a dalšími druhy půdy. Toto zajišťuje příjemný minerální charakter těchto vín.
  • Doba ležení na kvasničných kalech pro neročníková vína je minimálně 15 měsícům, pro ročníková minimálně 36 měsíců.
  • Odrůdová skladba: Chardonnay, Pinot noir a Meunier.
  • Cena začíná kolem 800,- Kč díky složité výrobě, výjimečným světovým polohám a dlouhému zrání na jemných kalech, které dodávají vínům komplexnost, intenzivní jemné perlení, vůni opečeného toastu, másla a pražených ořechů.
  • Nejznámější producenti: Dom Perignon, Moët & Chandon, Bollinger, Louis Roederer, Drappier, Ruinart.

Franciacorta

Franciacorta je nejprestižnější italskou oblastí na výrobu šumivých vín tradičním způsobem. Vznikla na zborceném ledovcovém podloží mezi jezerem Lago di Iseo a městem Brescia. První šumivé víno z této oblasti bylo vyrobeno v roce 1961 mladým enologem Francem Zillianim z vinařství Berlucchi. Samotné konsorcium vzniklo v roce 1990 s 29 členy. Mladá oblast, která díky své nekompromisní kvalitě jde raketově nahoru každým rokem.

  • Vyráběno stejnou metodou jako champagne.
  • Stejný tlak v lahvi – okolo 5-6 atmosfér.
  • Použité hrozny jsou Pinot noir, Chardonnay, Pinot bianco
  • Minimální zrání na jemných kalech pro základní vína je 18 měsíců, pro ročníková 37 měsíců.
  • Cena se pohybuje okolo 600 korun díky složité výrobě. Ve vůni mají vína tóny tropického ovoce, ananasu, zeleného jablka a opečeného toastu. Perlení je bohaté, intenzivní s tím, že dlouho vydrží a nemizí.
  • Nejznámější producenti: Guido Berlucchi, Ca´del Bosco, Bellavista

Prosecco

Je italské šumivé víno vyráběné v regionech Veneto a Friuli Venezia Giulia, především v okolí měst Conegliano a Valdobbiadene, v kopcích severně od Trevisa. Vína bývají ovocnější, voňavější a květnatější díky menšímu tlaku v lahvích.

  • Výroba vína se provádí metodou Charmat-Martinotti. Trochu vám jí přiblížíme slovy vinařství Contarini: Po primární fermentaci, při které vzniká základní víno, se přidává směs cukru a kvasinek a vše se přečerpá do nerezových tanků, kde proběhne sekundární kvašení vína. Při tomto kvašení získává víno jemné bublinky, kterými se prosecco zapsalo do paměti všech. Po 30 dnech je kvašení dokončeno. Nyní se prosecco plní do lahví. To samé co probíhá u champagne v jednotlivých lahvích zde probíhá ve velkém nerezovém tanku bez dlouhého ležení na kvasinkách (jsou ovšem i výjimky při výrobě).
  • Tlak v lahvích: 3 – 4 atmosféry.
  • První Charmat metoda výroby vín byla použita v roce 1895.
  • Půdní složení: moréna, jíl, písek, občas vápenec.
  • Pro výrobu je použito minimálně z 85 procent odrůda Glera. Další používané odrůdy: Verdiso, Pinot nero, Perera a Bianchetta Trevigiana.
  • Cena se pohybuje okolo 200 korun díky zjednodušené výrobě ve velkých tancích a kratšímu ležení na jemných kalech. Vyznačuje se slabší intenzitou perlení, které rychleji odeznívá. Ve vůni je podmanivější, ovocnější, voní po čerstvých zelených jablkách.
  • Nejznámější producenti: Contarini, Marsuret, Ruggeri

Crémant

Na rozdíl od šampaňského, které pochází pouze z jednoho francouzského regionu (Champagne), je produkce crémantů povolena v osmi francouzských regionech. Také crémant má však původ v regionu Champagne. Toto označení se kdysi používalo pro šumivá vína vyráběná v Champagne, která byla méně perlivá než „plně šumivá“ vína šampaňská (šampaňské má zpravidla tlak 5–6 atmosfér, zatímco crémant obvykle méně než 4).

  • Vyráběno stejnou metodou jako Champagne.
  • Menší tlak v lahvi – okolo 4 atmosfér
  • Použití hroznů je dle regionální zvyklosti.
  • Cena se pohybuje okolo 450 korun díky procesu výroby, delšímu ležení na jemných kalech, ale zase levnější než champagne díky polohám, které nejsou protnuté křídou. V chuti komplexní, ovocné po zeleném jablku, tropickém ovoci s lehkým náznakem chlebové kůrky. Perlení u vína je intenzivní, dlouhé a bohaté.
  • Nejznámější producenti: Dominique Piron, Domaine Rolet, Pierre Marie Chermette

Další typy šumivých vín:

TrentoDOC

Stejná výroba jako u vína Champagne nebo Franciacorta (tradiční metoda, metodo classico). Toto víno pochází ze severu Itálie z oblasti Trentino – Alto Adige. TrentoDOC musí zrát minimálně 15 měsíců na kalech a používají se odrůdy Chardonnay a Pinot noir. Cena okolo 400 korun. Producenti TrentoDoc jsou například Ferrari, Endrizzi, San Leonardo.

Sekt

Může být vyráběno jak tradiční metodou, tak i metodou Charmat. Vznikl na konci 18. století v Německu a většinou se mu dává název sekt v zemích Německa, Rakouska, Slovenska a samozřejmě i u nás. Tlak v láhvi musí být nad 3,5 atmosféry a odrůdová skladba není definována (především nalezneme Chardonnay, Riesling, Pinot noir). Cena okolo 200 korun.

Cava

Vznikla v 19. století v Katalánsku (Španělsko) a pro její výrobu se užívá tradiční metoda stejná jako v Champagni. Používají se hrozny: Macabeo, Parallada, Xarel-lo, Pinot noir nebo Chardonnay). Zrání na jemných kalech je zde minimálně 9 měsíců a vína jsou díky tomu ovocnější a svěžejší s tlakem okolo 3,5 atmosfér. Reserva musí zrát minimálně 15 měsíců a Gran Reserva 30 měsíců. Cena okolo 280 korun.

Perlivé víno

Takto označujeme vína, která mají tlak do 3,5 atmosféry. Jedná se většinou o vína typu frizzante. Cena pohybuje okolo 100 korun.

Tento rok si připomínáme 60 let od vzniku první Franciacorty vinařstvím Berlucchi. Pořád nevíte, co na Silvestra budete servírovat? Ochutnejte cokoli z jejich nabídky, paleta možností je široká a vybere si každý. Vinařství Berlucchi nabízí i krásná dárková balení, která slouží jako ideální dárek.